Vervroegd WIA aanvragen

Soms is al eerder duidelijk dat een werknemer helemaal niet meer kan werken, ook niet in de toekomst. Bijvoorbeeld door een ernstige ziekte of ongeval. Hij/zij kan dan vervroegd WIA aanvragenvervroegd WIA aanvragen; de werknemer krijgt dan mogelijk een IVA-uitkering.

Wanneer recht op vervroegd WIA

U informeert uw medewerker over de mogelijkheid van een vervroegde aanvraag IVA. Willen u en uw medewerker dit traject ingaan, neem dan voor begeleiding hierbij contact op met uw arbodienst.

Uw werknemer krijgt alleen vervroegd WIA als de bedrijfsarts heeft verklaard dat uw werknemer:

  • niet meer kan werken, en;
  • niet meer beter wordt.

Krijgt uw werknemer vervroegd WIA? Dan geldt het volgende:

  • U heeft voor uw werknemer geen re-integratieverplichtingen meer.
  • U moet het loon 2 jaar (104 weken) doorbetalen.
    U mag de IVA-uitkering wel van zijn loon aftrekken.

Op tijd vervroegde aanvraag IVA bij UWV indienen

Uw werknemer kan de uitkering vanaf 3 weken ziekte aanvragen. Dus vanaf week 6 (tot uiterlijk week 68) kan de vervroegde aanvraag WIA bij UWV worden ingediend.

Beslist UWV dat hij/zij de uitkering krijgt? Dan gaat deze 10 weken na de aanvraag in. Uw werknemer kan tot de 68e ziekteweek vervroegd een IVA-uitkering aanvragen. De uitkering gaat dan na de 78e week in.

Vraagt de werknemer pas na 68 weken een IVA-uitkering aan? Dan kan hij/zij deze uitkering pas krijgen als hij/zij bijna 2 jaar ziek is (104 weken). In week 88 krijgt hij/zij hierover een brief.

Let op!

Soms is het beter om geen vervroegde aanvraag te doen. De werknemer mag maar 1 keer een vervroegde aanvraag doen. Als deze wordt afgewezen, dan kan hij/zij/zij daarna niet nog eens een vervroegde aanvraag insturen.

Meer weten over vervroegd WIA aanvragenervroegd WIA aanvragen?

Heeft u vragen over de vervroegde aanvraag IVA, neem dan contact op met onze adviseur inkomensverzekeringen en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling en professioneel polisbeheer.