Arbeidsongeschikt na ziekte (WIA)

Iedereen die voor een werkgever werkt, ziek is geworden en na 2 jaar ziekte ten minste 35% arbeidsongeschikt is, heeft recht op WIA-uitkering. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Er zijn 2 WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering.

Wat is WIA?

WIA staat voor Wet werk inkomen naar arbeidsvermogen.

De WIA regelt uw inkomen als u na twee jaar ziekte minder of niet kunt werken. Bent u twee jaar ziek? Dan kunt u via UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) een WIA-uitkering krijgen als u 35 % of meer arbeidsongeschikt bent. U kunt dan minder dan 65 % van uw inkomen verdienen.

Wanneer kan ik een WIA-uitkering aanvragen?

U kunt een WIA-uitkering aanvragen als u bijna twee jaar ziek bent. Uiterlijk in de 91e week van ziekte moet u de WIA-aanvraag indienen bij UWV. Doet u dit niet? Dan kunt u zonder inkomen te komen zitten. Na twee jaar ziekte stopt namelijk de verplichting van uw werkgever om uw loon door te betalen. Hebt u geen werkgever (meer). Dan krijgt u mogelijk een ziektewetuitkering. Ook deze uitkering stopt na twee jaar ziekte.

Voorwaarden WIA-uitkering

Om een WIA-uitkering te krijgen moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. U heeft bijvoorbeeld de afgelopen 2 jaar geprobeerd om weer aan het werk te gaan. U vindt alle voorwaarden voor een WIA-uitkering op de website van UWV.

Vervroegde WIA-uitkering

Is het al eerder duidelijk dat u helemaal niet meer kan werken? Ook niet in de toekomst? Dan kunt u na drie weken ziekte een vervroegde WIA-uitkering aanvragen. Na 68 weken is het niet meer mogelijk om deze vervroegde uitkering aan te vragen. Meer informatie over het aanvragen van een WIA-uitkering vindt u op uwv.nl.

WIA: WGA of IVA?

Er zijn 2 WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering. Welke WIA-uitkering u krijgt, hangt af van de vraag hoeveel u nog kunt werken.

  • WGA:
    Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten.
    U krijgt mogelijk WGA als u 2 jaar of langer ziek bent en (in de toekomst) kunt werken.
  • IVA:
    Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten.
    U krijgt mogelijk IVA als u niet of nauwelijks kunt werken en er een kleine kans is dat u herstelt.

Welke uitkering krijg ik vanuit de WIA?

Kunt u na twee jaar ziekte minder of niet volledig werken? Dan wordt u gekeurd door UWV. UWV beoordeelt op basis van uw medisch dossier welk werk u nog kunt doen. En hoeveel u daarmee nog kunt verdienen. Hoeveel u terugvalt in inkomen, wordt uitgedrukt in een percentage. En dit percentage bepaalt dan voor hoeveel % u arbeidsongeschikt bent en welke uitkering u krijgt.

Er kunnen vier uitkomsten zijn:

  1. U bent minder dan 35 % arbeidsongeschikt.
    U krijgt dan geen uitkering
  2. U bent tussen de 35 en 80 % arbeidsongeschikt.
    U krijgt dan een WGA-uitkering. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten
  3. U bent tussen de 80 en 100 % arbeidsongeschikt maar u kunt in de toekomst nog wel weer werken.
    U krijgt dan ook een WGA-uitkering
  4. U bent tussen de 80 en 100 % arbeidsongeschikt maar de kans is klein dat u in de toekomst nog weer kunt werken.
    U krijgt dan een IVA-uitkering. IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten

Geen recht op WIA-uitkering

Bent u minder dan 35% arbeidsongeschikt? U heeft dan geen recht op een WIA-uitkering. U blijft dan in dienst bij uw werkgever. Samen met uw werkgever bekijkt u hoe u kunt blijven werken, bijvoorbeeld in een aangepaste functie. Als dit niet mogelijk is, kan uw werkgever u ontslaan. U heeft misschien recht op een WW-uitkering als u aan de voorwaarden voldoet.

Hoe hoog is mijn inkomen met een WIA-uitkering?

Lees op het volgende tabblad hoe hoog een WIA-uitkering is of bekijk hieronder het WIA filmpje “Hoe hoog is een WIA-uitkering”.

WIA-uitkering aanvragen

U vraagt een WIA-uitkering aan bij UWV. Meer informatie over een WIA-uitkering aanvragen staat op de website van UWV.

Wetten en regels

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen

Uitkering WIA

Hoe hoog is mijn inkomen met een WIA uitkering?

Welke uitkering krijg ik: WGA of IVA?

De WIA bestaat uit 2 regelingen, namelijk IVA en WGA. Bij beide regelingen hoort een andere uitkering. De hoogte van uw uitkering op grond van de WIA (WGA of IVA) hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld van uw inkomsten of mate van arbeidsongeschiktheid.

WGA-uitkering

Bij een WGA-uitkering geldt: werken loont altijd. De hoogte van de WGA-uitkering is afhankelijk van hoeveel u nog kunt verdienen met werken. Hoe meer u verdient, hoe hoger uw inkomen. Er geldt wel een maximum dagloon.

Er zijn 3 verschillende WGA-uitkeringen. Welke WGA-uitkering u krijgt, hangt af van uw situatie. Het staat in de brief die u van ons krijgt. U kunt ook kijken in het WGA-schema. Meestal ontvangt u eerst een loongerelateerde uitkering. Daarna volgt óf een loonaanvullingsuitkering óf een vervolguitkering.

Drie WGA-uitkeringen:

  1. loongerelateerde uitkering (LGU)
  2. loonaanvullingsuitkering (LAU)
  3. vervolguitkering (VVU)

WGA loongerelateerde uitkering

U krijgt eerst een WGA loongerelateerde uitkering als u in 26 van de laatste 36 weken hebt gewerkt. Net als de WW is de duur van deze uitkering afhankelijk van uw arbeidsverleden. Voor ieder jaar aan arbeidsverleden geldt een maand uitkering, tot een maximum van 38 maanden.

De hoogte van deze uitkering is de eerste twee maanden 75% van uw laatstverdiende loon min 75% van het loon dat u nog verdient. Daarna wordt dit 70% van uw laatstverdiende loon. Er zit echter wel een grens aan het loon. Deze loongrens heet het maximum dagloon (€53.706,-bruto op jaarbasis in 2017). Verdient u meer dan dit loon? Dan krijgt u geen uitkering over het loon dat u meer verdiende. Dan kan uw inkomen behoorlijk dalen.

Formule: 70% * (laatstverdiende loon tot maxdagloon – nieuwloon)

WGA loonaanvullingsuitkering of vervolguitkering

Na de loongerelateerde periode wordt de uitkering gebaseerd op hoeveel u volgens UWV nog kan verdienen met werken. Dit noemt UWV uw restverdiencapaciteit. Verdiende u bijvoorbeeld 30.000 euro voordat u ziek werd? En bent u 50 % arbeidsongeschikt? Dan is uw restverdiencapaciteit 15.000 euro per jaar. bent u 60% arbeidsongeschikt? Dan is uw restverdiencapaciteit 12.000 euro per jaar.

WGA loonaanvullingsuitkering

Verdient u nog minimaal 50 % van uw restverdiencapaciteit? Dan krijgt u een WGA-loonaanvullingsuitkering zolang u recht hebt op een WGA-uitkering. Deze uitkering krijgt u ook als u volledig arbeidsongeschikt bent maar in de toekomst nog wel weer kunt werken.

Uw uitkering is dan 70% van het loon dat u verdiende voordat u ziek werd min 70% van het loon dat u volgens UWV nog kunt verdienen. Ook de hoogte van deze uitkering is begrensd tot het maximum dagloon.

Formule: 70% * (laatstverdiende loon tot maximum dagloon – restverdiencapaciteit)

WGA-vervolguitkering

Verdient u minder dan 50 % van uw restverdiencapaciteit? Dan krijgt u een WGA-vervolguitkering zolang u recht hebt op een WGA-uitkering. Deze uitkering is slechts een percentage van het minimum loon. U valt terug tot onder bijstandsniveau.

Arbeidsongeschiktheidspercentage

WGA-vervolguitkering

35-45%

28% van het minimumloon

45-55%

35% van het minimumloon

55-65%

42% van het minimumloon

65-80%

50,75% van het minimumloon

Vakantiegeld WGA-uitkering

Met een WGA-uitkering bouwt u iedere maand 8% vakantietoeslag op.

Met WGA-uitkering onder het sociaal minimum

Valt uw inkomen met inbegrip van de WGA-uitkering lager uit dan het sociaal minimum dat voor u geldt? Dan kunt u bij uitkeringsinstantie UWV een toeslag aanvragen.

IVA-uitkering

De hoogte van de IVA-uitkering is altijd 75 % van het loon voordat u ziek werd. Maar let op, net als de WGA-uitkering is het loon waarover de uitkering wordt betaald begrensd tot het maximum dagloon. Verdient u meer dan dit loon? Dan kan uw inkomen ook met een IVA-uitkering nog fors dalen. Op de website van UWV staat meer informatie over de hoogte van de IVA-uitkering.

Formule: 75% * laatstverdiende loon tot maximum dagloon

Ouderschapsverlof en hoogte WIA-uitkering

Tijdens ouderschapsverlof heeft u meestal minder inkomen. Dat heeft geen gevolgen voor een eventuele toekomstige WIA-uitkering.

Rekenhulpen WIA

Meer informatie over de hoogte van de verschillende WIA-uitkeringen vindt u op de website van het UWV. Daar vindt u ook handige rekenhulpen zodat u kunt zien hoe hoog uw totale inkomen per maand ongeveer is.

U kunt ook op onze website een WIA berekening maken met onze WIA rekentool.

Met de WIA rekentool kunt u berekenen hoe hoog uw inkomen is met een WIA-uitkering en welke oplossingen Honig en Honig biedt om uw inkomen aan te vullen.

Vaststelling AO-%

Wie bepaalt hoeveel % arbeidsongeschikt ik ben voor de WIA?

De arts en de arbeidsdeskundige van UWV bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid. Dit gebeurt door een keuring. U krijgt die keuring als u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk kunt.

UWV-arts beoordeelt uw arbeidsbeperkingen

U bespreekt uw lichamelijke of psychische problemen met de arts van UWV. En of uw problemen tijdelijk of blijvend zijn.

Arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u aankunt

Als de UWV-arts heeft vastgesteld dat u arbeidsbeperkingen heeft, krijgt u een gesprek met de arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u nog kunt doen ondanks uw beperkingen. En wat dat betekent voor uw mate van arbeidsongeschiktheid. Is die minstens 35% dan heeft u mogelijk recht op een WIA-uitkering.

Mate van arbeidsongeschiktheid

Uw mate van arbeidsongeschiktheid wordt bepaald door het verschil tussen:

  • het loon dat u ondanks uw beperkingen nog kunt verdienen;
  • het loon dat u verdiende voor u ziek werd.

Herkeuring WIA bij verandering mate van arbeidsongeschiktheid

Als uw gezondheid verbetert of verslechtert kunt u een herkeuring krijgen voor de WIA. U kunt die ook zelf aanvragen. De uitslag van de herkeuring kan gevolgen hebben voor uw WIA-uitkering.

WIA-uitkering na herkeuring

Na een herkeuring kunt u een andere (hogere of lagere) WIA-uitkering krijgen. Om een lagere uitkering aan te vullen, gaat u op zoek naar (meer) werk.

Einde WIA-uitkering

Uw WIA-uitkering heeft geen vaste einddatum. uw WIA-uitkering kan om verschillende redenen eindigen. Bijvoorbeeld als u weer hersteld bent of als u de AOW-leeftijd bereikt.

WAO

Heb ik (nog) recht op een WAO-uitkering?

U heeft alleen nog recht op een WAO-uitkering als u op 1 januari 2006 al een WAO-uitkering ontving.

WAO-uitkeringen

De Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) kent 2 soorten uitkeringen:

  1. Een tijdelijke loondervingsuitkering voor mensen ouder dan 33 jaar. De loondervingsuitkering duurt minimaal een half jaar en maximaal 6 jaar. Dit hangt af van de leeftijd waarop u arbeidsongeschikt bent geworden.
  2. Een vervolguitkering nadat de tijdelijke loondervingsuitkering is afgelopen. Wie jonger is dan 33 jaar krijgt meteen te maken met de vervolguitkering. De vervolguitkering loopt door tot uw AOW-leeftijd.

Herkeuring WAO bij verandering arbeidsongeschiktheid

Als uw gezondheid verbetert of verslechtert kunt u een herkeuring krijgen voor de WAO. U kunt die ook zelf aanvragen. De uitslag van de herkeuring kan gevolgen hebben voor de hoogte van uw WAO-uitkering.

Verlaagde WAO-uitkering na herkeuring

Na een herkeuring kunt u een andere (hogere of lagere) WAO-uitkering krijgen. Om uw verlaagd inkomen aan te vullen, gaat u op zoek naar (meer) werk. Lukt het niet om (meer) passend werk te vinden? Dan kunt u een WW-uitkering aanvragen. Deze krijgt u dan naast uw (verlaagde) WAO-uitkering.

Had u naast uw WAO-uitkering al een WW-uitkering? Dan bekijkt UWV of u in aanmerking komt voor een hogere WW-uitkering.

Einde WAO-uitkering

Uw WAO-uitkering heeft geen vaste einddatum. uw WAO-uitkering kan om verschillende redenen eindigen. Bijvoorbeeld als u weer meer kunt werken of als u de AOW-leeftijd bereikt.

Hoe hoog is de WAO-uitkering bij arbeidsongeschiktheid?

De hoogte van uw uitkering op grond van de WAO hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld van uw arbeidsverleden en uw inkomsten.

Hoogte WAO-uitkering

Een WAO-uitkering is maximaal 75% van het vroegere loon. Hoe hoog de WAO-uitkering is hangt af van:

  • het soort uitkering: loondervings- of vervolguitkering;
  • hoeveel arbeidsongeschikt u bent;
  • uw leeftijd.

De website van UWV geeft u uitgebreidere informatie over de hoogte van een WAO-uitkering.

WIA-aanvullingsverzekeringen

Hier vindt u alle WIA aanvullende verzekeringen op een rijtje.

Wat is arbeidsongeschiktheidspensioen?

Een arbeidsongeschiktheidspensioen is een aanvulling op de WIA-uitkering die u als arbeidsongeschikte werknemer krijgt van UWV. Ook kan het een loonaanvulling zijn als u volgens UWV geen recht hebt op een WIA-uitkering omdat u minder dan 35% arbeidsongeschikt bent. De aanvullende uitkering gaat in na 2 jaar ziekte. De eerste 2 jaar van ziekte betaalt de werkgever loon door, zodat het arbeidsongeschiktheidspensioen in die periode nog niet nodig is. De uitkering eindigt op een afgesproken eindleeftijd. Dit is vaak de AOW-leeftijd. De uitkering kan ook eerder eindigen, als u weer in staat bent om te werken.

Inkomen tijdens arbeidsongeschiktheid

Als u arbeidsongeschikt bent, is uw inkomen lager dan u gewend bent. Een arbeidsongeschiktheidspensioen vult dit inkomen aan. De hoogte van de aanvulling is afhankelijk van:

  • het arbeidsongeschiktheidspercentage
  • de hoogte van het loon voordat u arbeidsongeschikt werd
  • of u zelf nog loon kunt verdienen
  • het WIA-dagloon
  • de soort WIA-uitkering

WIA-aanvullingsverzekeringen als arbeidsongeschiktheidspensioen

Een werkgever kan bij diverse verzekeraars een WIA-aanvullingsverzekering sluiten om het inkomen van zijn werknemers bij arbeidsongeschiktheid aan te vullen. De volgende verzekeringen en dekkingen zijn arbeidsongeschiktheidspensioenen:

  • collectieve WIA-Bodem verzekering
  • collectieve WGA-Hiaat verzekering (basis)
  • collectieve WIA-Excedent verzekering
  • dekking Volledige arbeidsongeschiktheid van de WIA verzekering Zorg & Welzijn
  • dekking Volledige arbeidsongeschiktheid van de WIA verzekering Overheid & Onderwijs
  • dekking Min 35% arbeidsongeschiktheid van de WIA verzekering Zorg & Welzijn
  • dekking Min 35% arbeidsongeschiktheid van de WIA verzekering Overheid & Onderwijs

De volgende verzekeringen en dekkingen vullen ook de WIA-uitkering of het loon aan, maar zijn geen arbeidsongeschiktheidspensioen:

  • Collectieve WGA-Hiaat verzekering (uitgebreid)
  • dekking Gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van de WIA verzekering Zorg & Welzijn
  • dekking Gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van de WIA verzekering Overheid & Onderwijs
  • dekking Min 35% arbeidsongeschiktheid in combinatie met de dekking Gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van de WIA verzekering Zorg & Welzijn
  • dekking Min 35% arbeidsongeschiktheid in combinatie met de dekking Gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid de WIA verzekering Overheid & Onderwijs

Pensioenwet

Arbeidsongeschiktheidspensioenen vallen onder de werking van de Pensioenwet. Verzekeraar moeten zich als pensioenuitvoerder houden aan regels over pensioencommunicatie uit de Pensioenwet.

Pensioencommunicatie

De meeste werknemers weten niet hoe hoog hun inkomen is bij arbeidsongeschiktheid. De overheid wil dit veranderen en de communicatie over arbeidsongeschiktheidspensioen verbeteren. Zodat iedereen weet hoeveel arbeidsongeschiktheidspensioen hij kan verwachten en of dit voldoende is om van te leven. Het is daarbij belangrijk dat iedereen zich bewust is van de risico’s van ziekte en arbeidsongeschiktheid en de keuzemogelijkheden.

Pensioencommunicatie moet daarom aansluiten bij de informatiebehoefte van de werknemer:

  • in begrijpelijke taal zijn opgeschreven
  • inzicht geven in keuzemogelijkheden 
  • handelingsperspectief bieden (werknemers moeten weten welke actie ze kunnen ondernemen) 
  • gelaagde en relevante informatie bieden

Wat is er sinds 1 januari 2017 veranderd?

  • Introductie van Pensioen 1-2-3 als vervanger van de startbrief voor nieuwe deelnemers van het arbeidsongeschiktheidspensioen.

Wat gaat er nog veranderen?

  • Informatie over arbeidsongeschiktheidspensioenen in Pensioen 1-2-3 is aangevuld en digitaal beschikbaar gesteld
  • Persoonlijk webportaal werknemers
  • Aanpassingen in het Uniform Pensioenoverzicht (UPO)

Pensioen 1-2-3

Pensioen 1-2-3 zorgt er voor dat iedere werknemer die via zijn werkgever een arbeidsongeschiktheidspensioen heeft, op dezelfde herkenbare wijze over zijn arbeidsongeschiktheidspensioen wordt geïnformeerd. Zo is informatie sneller vindbaar.

Wat is Pensioen 1-2-3?

Pensioen 1-2-3 geeft gelaagd informatie over het arbeidsongeschiktheidspensioen. Daardoor kunt u zelf kiezen hoeveel informatie u over de regeling wilt lezen.

Laag 1 De regeling ‘in 5 minuten’ (overzicht)

Laag 1 biedt een kort overzicht met de belangrijkste kenmerken van het arbeidsongeschiktheidspensioen.

U krijgt antwoord op de volgende 7 vragen:

  • Wat krijgt u in deze regeling wel? 
  • Wat krijgt u in deze regeling niet?
  • Hoe bent u verzekerd?
  • Welke keuzes heeft u zelf? 
  • Hoe zeker is uw uitkering?
  • Welke kosten maken wij?
  • Wanneer moet u in actie komen?

Een voorbeeld van Laag 1 vindt u onder kopje Voorbeelden.

Laag 2 De regeling ‘in 30 minuten’ (inzicht)

Laag 2 biedt meer informatie en gaat dieper in op onderwerpen van laag 1. In de loop van 2017 informeren wij u meer over laag 2.

Een WIA rekentool is digitaal beschikbaar. Met deze rekentool kunt u een berekening van uw inkomen maken als u nu arbeidsongeschikt wordt.

Kijk op:

Laag 3 De regeling ‘in detail’ (uitzicht)

Laag 3 bevat alle overige documenten, zoals de polisvoorwaarden en brochures.

In de loop van 2017 informeren verzekeraar u meer over laag 3. U kunt de polisvoorwaarden en brochures van arbeidsongeschiktheidspensioen verzekeringen terugvinden op de websites van de aanbieders of bij Honig en Honig opvragen.

Standaard Pensioen 1-2-3

Het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie hebben Pensioen 1-2-3 ontwikkeld. De vorm, de tekstkopjes en iconen liggen vast en gelden voor iedere pensioenuitvoerder, dus voor alle aanbieders. Dat geldt ook voor de 7 hoofdvragen en de volgorde daarvan. Met Pensioen 1-2-3 wordt iedere werknemer op dezelfde herkenbare wijze over arbeidsongeschiktheidspensioen geïnformeerd.

Voorbeelden laag 1

Veelgestelde vragen

Bekijk hier veelgestelde vragen over arbeidsongeschiktheidspensioen en Pensioen 1-2-3.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen arbeidsongeschiktheidspensioen en Pensioen 1-2-3

Heft u een vraag over arbeidsongeschiktheidspensioen en Pensioen 1-2-3? Wij hebben de veel gestelde vragen voor u op een rij gezet.

Pensioen 1-2-3

Wat is de Wet Pensioencommunicatie?

Sinds 1 juli 2015 geldt de Wet Pensioencommunicatie. Door deze wet is de Pensioenwet veranderd. Het doel van de Wet Pensioencommunicatie is de informatieverstrekking over pensioenen te verbeteren waardoor het pensioenbewustzijn van deelnemers (de verzekerden) groter wordt. Het streven is een volledig overzicht van alle pensioenen te geven, zodat financiële risico’s voor de deelnemers bekend zijn. Deze wet geldt ook voor de WIA-aanvullingsverzekeringen die onder de Pensioenwet vallen. Daardoor zijn het arbeidsongeschiktheidspensioenen. De volgende verzekeringen zijn arbeidsongeschiktheidspensioenen: 

  • Collectieve WIA-Bodem verzekering
  • Collectieve WGA-Hiaat verzekering basis
  • Collectieve WIA-Excedent verzekering 

Welke WIA-aanvullingsverzekeringen zijn geen arbeidsongeschiktheidspensioen?

De volgende verzekeringen geven ook een aanvulling op een WIA-uitkering of loon, maar zijn geen arbeidsongeschiktheidspensioen:

  • Collectieve WGA-Hiaat verzekering uitgebreid 

Wat is Pensioen 1-2-3?

In de Wet pensioencommunicatie staat dat Pensioen 1-2-3 per 1 januari 2017 de startbrief vervangt. Voor alle actieve (nieuwe en bestaande) deelnemers is Pensioen 1-2-3 beschikbaar. Pensioen 1-2-3 geeft gelaagd informatie over de pensioenregeling. De deelnemer kiest zelf welke informatie hij nodig heeft.

Welke lagen heeft Pensioen 1-2-3?

Pensioen 1-2-3 heeft drie lagen:

  • Laag 1 De pensioenregeling (overzicht)
    biedt een kort overzicht met de belangrijkste kenmerken van de pensioenregeling. Het gaat dan onder meer om aspecten indexering, eindleeftijd en de hoogte van de uitkering.
  • Laag 2 De pensioenregeling (inzicht)
    biedt meer informatie en gaat dieper in op de onderwerpen van laag 1.
  • Laag 3 De pensioenregeling (uitzicht)
    bevat alle overige documenten, zoals de polisvoorwaarden en brochures. 

Kan ik algemene informatie over Pensioen 1-2-3 terugvinden?

Ja dat kan. De algemene informatie over Pensioen 1-2-3 vindt u terug op www.pensioen123.nl.

Laag 1

Welke antwoorden krijg ik in Laag 1 en 2 van Pensioen 1-2-3?

Er is een vast model door het Verbond van Verzekeraars opgesteld met afbeeldingen en 7 verplichte vragen. U krijgt antwoord op deze 7 vragen:

  • Wat krijgt u in deze regeling wel?
  • Wat krijgt u in deze regeling niet?
  • Hoe bent u verzekerd?
  • Welke keuzes heeft u zelf?
  • Hoe zeker is uw uitkering?
  • Welke kosten maken wij?
  • Wanneer moet u in actie komen? 

Ik lees niet alle antwoorden op mijn vragen in Laag 1. Is deze brief door de aanbieder opgesteld?

Nee, Laag 1 is niet opgesteld door de aanbieder. Met Pensioen 1-2-3 wordt iedere deelnemer op dezelfde herkenbare wijze over arbeidsongeschiktheidspensioen geïnformeerd. De vorm, de koppen en afbeeldingen van Laag 1 liggen vast en gelden voor iedere pensioenuitvoerder, dus ook voor De aanbieder. Zo is informatie sneller vindbaar. Dat geldt ook voor de 7 hoofdvragen en de volgorde daarvan. De antwoorden op de hoofdvragen zijn wel van De aanbieder.

Wat is het verschil tussen de startbrief en Laag 1 van Pensioen 1-2-3?

De startbrief is de brief die tot 1 januari 2017 verstuurd werd naar nieuwe deelnemers. De informatieverstrekking over het arbeidsongeschiktheidspensioen in Pensioen 1-2-3 is verbeterd, omdat het in begrijpelijke taal is opgeschreven. Hierdoor vergroot het algemeen pensioenbewustzijn van deelnemers (de verzekerden). Het streven is om met Pensioen 1-2-3 een volledig overzicht van alle pensioenen te geven, zodat financiële risico’s voor de deelnemers bekend zijn.

Waarom krijg ik opnieuw een brief? Ik heb al eens een startbrief gekregen.

De Wet pensioencommunicatie is per 1 juli 2015 in werking getreden. Hierin staat dat Pensioen 1-2-3 vanaf 1 januari 2017 de startbrief vervangt en beschikbaar moet zijn voor alle actieve (nieuwe en bestaande) deelnemers. Dus ook voor u.

Waarom staat mijn loon niet in Laag 1?

Laag 1 heeft een model dat door het Verbond van Verzekeraars is vastgesteld. Pensioenuitvoerders moeten dit model gebruiken. In dit model wordt het loon niet genoemd. In Uw Overzicht Arbeidsongeschiktheidspensioen 2017 wordt een rekentool beschikbaar gesteld waarmee u zelf een berekening kunt maken. U kunt daarmee zelf uitrekenen wat u aan arbeidsongeschiktheidspensioen krijgt als u arbeidsongeschikt wordt. U ontvangt uw UOA 2017 in najaar 2017.

Wat is het verschil tussen de jaarlijkse prijsstijging en jaarlijkse stijging van mijn arbeidsongeschiktheidspensioen?

De stijging van het arbeidsongeschiktheidspensioen gebeurt volgens het percentage, dat uw werkgever met De aanbieder heeft afgesproken. De pensioenuitkering stijgt voor het eerst op 1 januari volgend op de ingangsdatum van de WIA-uitkering of WIA-beoordeling. En daarna elk jaar op 1 januari. Uw werkgever heeft bij het afsluiten van de regeling gekozen voor een gelijkblijvende of een stijgende uitkering.

De prijsstijging of de Consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke maatstaf voor het meten van de gemiddelde prijsontwikkeling in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert maandelijks informatie over de CPI. De CPI geeft de prijsontwikkeling weer van goederen en diensten die Nederlandse huishoudens aanschaffen voor consumptie. Het wordt veel gebruikt door het bedrijfsleven en de overheid, onder andere bij loononderhandelingen, de indexering van huren en lijfrenten en voor de aanpassing van belastingtabellen. De inflatie wordt gemeten als de procentuele stijging van de CPI in een bepaalde periode ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Hoe bereken ik mijn pensioenuitkering bij 50% arbeidsongeschiktheid en ik niets verdien met werken?

U kunt via onze WIA-rekentools een berekening maken. Zie hiervoor de volgende beschikbare rekentools:

Staat de informatie over dit arbeidsongeschiktheidspensioen op Mijnpensioenoverzicht.nl?

Nee, deze informatie vindt u niet op mijnpensioenoverzicht.nl. U vindt op Mijnpensioenoverzicht.nl alleen het antwoord op de volgende vragen over uw ouderdomspensioen:

  • Hoeveel AOW en pensioen heb ik opgebouwd?
  • Wat is mijn te bereiken pensioen?
  • Wat krijgen mijn nabestaanden als ik overlijd?
  • Welke gebeurtenissen zijn van invloed op mijn pensioen? 

Wat vindt u ook niet op mijnpensioenoverzicht.nl ?

U vindt er ook geen informatie over wat u zelf als aanvullend ouderdomspensioen heeft geregeld.

Mijn arbeidsongeschiktheidspensioen

Wat houdt mijn arbeidsongeschiktheidspensioen in?

U vindt dit terug in uw Laag 1 onder het kopje ‘Wat krijgt u in deze regeling’. Hier vindt u de pensioenregeling die uw werkgever voor u en uw collega’s heeft geregeld.

Wanneer ontvang ik een arbeidsongeschiktheidspensioen uit deze regeling?

Als u na twee jaar ziekte volgens UWV arbeidsongeschikt volgens de WIA bent. Het besluit van UWV kan zijn dat u:

  1. Minder dan 35% arbeidsongeschikt bent; of
  2. Tussen 35%-80% arbeidsongeschikt bent en een WGA-uitkering ontvangt; of
  3. Tussen 80%-100% arbeidsongeschikt bent en een WGA of IVA-uitkering ontvangt.

De hoogte van een arbeidsongeschiktheidspensioen is ook afhankelijk van hoeveel u nog wel kunt werken en hoeveel u daarmee verdient. Ook speelt de soort regeling die uw werkgever heeft gesloten een rol.

Ik wil stoppen met de arbeidsongeschiktheidsregeling. Kan dat?

U kunt niet stoppen als u verplicht deelneemt aan de arbeidsongeschiktheidspensioenregeling. Als u vrijwillig deelneemt, kunt u afstand doen van de regeling. U kunt maar eenmaal afstand doen van deelname. Neem hiervoor contact op met uw werkgever. Ook kunt u aan uw werkgever vragen of u verplicht of vrijwillig deelneemt.

Hoe kan ik mijn arbeidsongeschiktheidspensioenuitkering berekenen?

U kunt de berekening terugvinden in Uw Overzicht Arbeidsongeschiktheidspensioen dat u afgelopen najaar heeft gekregen. De hoogte van een eventuele uitkering is afhankelijk van hoeveel u nog wel kunt werken en hoeveel u daarmee verdient.

Kan ik de waarde van mijn arbeidsongeschiktheidspensioen meenemen naar een andere werkgever?

Dit arbeidsongeschiktheidspensioen is niet hetzelfde soort pensioen als een ouderdomspensioen waarbij u pensioen opbouwt. Bij een arbeidsongeschiktheidspensioen bouwt u geen waarde op. Als u uit dienst gaat bij uw werkgever, vervalt dit arbeidsongeschiktheidspensioen. Als u al een uitkering ontvangt uit dit arbeidsongeschiktheidspensioen, dan houdt u recht op de uitkering.

Wat is het verschil tussen de vragen ‘Wat krijgt u in deze regeling?’ en ‘Hoe bent u verzekerd?’ in Laag 1?

Onder ‘Wat krijgt u in deze regeling?’ staat welk arbeidsongeschiktheidspensioen voor u is geregeld. Onder ‘Hoe bent u verzekerd?’ wordt uitgelegd wat verzekerd is op uw arbeidsongeschiktheidspensioenregeling.

Welke kosten maakt De aanbieder voor uw arbeidsongeschiktheidspensioen?

De aanbieder maakt administratiekosten om uw arbeidsongeschiktheidspensioenregeling uit te voeren. Deze kosten hebben geen invloed op de hoogte van het arbeidsongeschiktheidspensioen. De hoogte van uw arbeidsongeschiktheidspensioen is afhankelijk van de volgende factoren: 

  • Wat u per jaar verdient;
  • Het door UWV jaarlijks vastgestelde minimum en gemaximeerde jaarloon;
  • De dekking van de arbeidsongeschiktheidspensioenregeling. Uw werkgever maakt deze keuze.