T: 072-5642669

U bevindt zich hier:Zakelijk»Personeelsverzekeringen»WIA -aanvullingen»Arbeidsongeschikt na ziekte (WIA)

Arbeidsongeschikt na ziekte (WIA)

Arbeidsongeschikt na ziekte (WIA) Pixabay

Iedereen die voor een werkgever werkt, ziek wordt en na 2 jaar ziekte ten minste 35% arbeidsongeschikt is, heeft recht op WIA-uitkering. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Er zijn 2 WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering.

Wat is WIA?

WIA staat voor Wet werk inkomen naar arbeidsvermogen.

De WIA regelt uw inkomen als u na twee jaar ziekte minder of niet kunt werken. Bent u twee jaar ziek? Dan kunt u via UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) een WIA-uitkering krijgen als u 35 % of meer arbeidsongeschikt bent. U kunt dan minder dan 65 % van uw inkomen verdienen.

Wanneer kan ik een WIA-uitkering aanvragen?

U kunt een WIA-uitkering aanvragen als u bijna twee jaar ziek bent. Uiterlijk in de 91e week van ziekte moet u de WIA-aanvraag indienen bij UWV. Doet u dit niet? Dan kunt u zonder inkomen te komen zitten. Na twee jaar ziekte stopt namelijk de verplichting van uw werkgever om uw loon door te betalen. Hebt u geen werkgever (meer). Dan krijgt u mogelijk een ziektewetuitkering. Ook deze uitkering stopt na twee jaar ziekte.

Voorwaarden WIA-uitkering

Om een WIA-uitkering te krijgen moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. U heeft bijvoorbeeld de afgelopen 2 jaar geprobeerd om weer aan het werk te gaan. U vindt alle voorwaarden voor een WIA-uitkering op de website van UWV.

Vervroegde WIA-uitkering

Is het al eerder duidelijk dat u helemaal niet meer kan werken? Ook niet in de toekomst? Dan kunt u na drie weken ziekte een vervroegde WIA-uitkering aanvragen. Na 68 weken is het niet meer mogelijk om deze vervroegde uitkering aan te vragen. Meer informatie over het aanvragen van een WIA-uitkering vindt u op uwv.nl.

WIA: WGA of IVA?

Er zijn 2 WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering. Welke WIA-uitkering u krijgt, hangt af van de vraag hoeveel u nog kunt werken.

 • WGA:
  Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten.
  U krijgt mogelijk WGA als u 2 jaar of langer ziek bent en (in de toekomst) kunt werken.
 • IVA:
  Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten.
  U krijgt mogelijk IVA als u niet of nauwelijks kunt werken en er een kleine kans is dat u herstelt. 

Welke uitkering krijg ik vanuit de WIA?

Kunt u na twee jaar ziekte minder of niet volledig werken? Dan wordt u gekeurd door UWV. UWV beoordeelt op basis van uw medisch dossier welk werk u nog kunt doen. En hoeveel u daarmee nog kunt verdienen. Hoeveel u terugvalt in inkomen, wordt uitgedrukt in een percentage. En dit percentage bepaalt dan voor hoeveel % u arbeidsongeschikt bent en welke uitkering u krijgt.

Er kunnen vier uitkomsten zijn:

 1. U bent minder dan 35 % arbeidsongeschikt.
  U krijgt dan geen uitkering
 2. U bent tussen de 35 en 80 % arbeidsongeschikt.
  U krijgt dan een WGA-uitkering. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten
 3. U bent tussen de 80 en 100 % arbeidsongeschikt maar u kunt in de toekomst nog wel weer werken.
  U krijgt dan ook een WGA-uitkering
 4. U bent tussen de 80 en 100 % arbeidsongeschikt maar de kans is klein dat u in de toekomst nog weer kunt werken.
  U krijgt dan een IVA-uitkering. IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten

Geen recht op WIA-uitkering

Bent u minder dan 35% arbeidsongeschikt? U heeft dan geen recht op een WIA-uitkering. U blijft dan in dienst bij uw werkgever. Samen met uw werkgever bekijkt u hoe u kunt blijven werken, bijvoorbeeld in een aangepaste functie. Als dit niet mogelijk is, kan uw werkgever u ontslaan. U heeft misschien recht op een WW-uitkering als u aan de voorwaarden voldoet.

Hoe hoog is mijn inkomen met een WIA-uitkering?

Lees op het volgende tabblad hoe hoog een WIA-uitkering is of bekijk hieronder het WIA filmpje “Hoe hoog is een WIA-uitkering”.

WIA-uitkering aanvragen

U vraagt een WIA-uitkering aan bij UWV. Meer informatie over een WIA-uitkering aanvragen staat op de website van UWV. 

Wetten en regels

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen

Pin it

Media

Nieuws

Kosten bedrijfsarts blijven voor rekening werkgever

Kosten bedrijfsarts blijven voor rekening werkgever

Het kabinet is niet van plan de bekostiging van de bedrijfsartsen weg te halen bij werkgevers en voortaan via de Zorgverzekeringswet te laten lopen. Dat stelt staatssecretaris Van Ark duidelijk in antwoord op Kamervragen.

Lees meer ...

Eerste Kamer neemt wetsvoorstel vergoeding affectieschade aan

Eerste Kamer neemt wetsvoorstel vergoeding affectieschade aan

Nabestaanden van overleden slachtoffers en naasten van mensen met ernstig en blijvend letsel als gevolg van een ongeluk, geweldsmisdrijf of medische fout krijgen recht op een schadevergoeding. De Eerste Kamer stemde vanmiddag in met het wetsvoorstel...

Lees meer ...

Verzekeraars en brandweer slaan alarm: helft bedrijven failliet na brand

Verzekeraars en brandweer slaan alarm: helft bedrijven failliet na brand

Veel ondernemers onderschatten de impact van een (grote) brand op de continuïteit van hun bedrijf. Ongeveer de helft van de ondernemingen is na zo’n brand binnen twee jaar failliet. Een gezamenlijke visie van het Verbond van Verzekeraars en de brandw...

Lees meer ...

Informatie voor relaties van Honig en Honig over de Verwerkingsovereenkomst (AVG)

Informatie voor relaties van Honig en Honig over de Verwerkingsovereenkomst (AVG)

U heeft er vast al iets over gelezen. Op 25 mei a.s. treedt in Nederland de Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG, in werking. Deze (Europese) verordening heeft tot doel burgers extra bescherming te bieden op het gebied van privacy. Uiteraard...

Lees meer ...

Einde overgangsregeling Arbowet

Einde overgangsregeling Arbowet

De vernieuwde Arbowet is op 1 juli 2017 ingegaan. De overgangsregeling van 1 jaar eindigt op 1 juli 2018. Vanaf dat moment moeten alle werkgevers aan alle verplichtingen vanuit de Arbowet voldoen.

Lees meer ...

Verzilverhypotheek biedt uitkomst voor “arme” ouderen

Verzilverhypotheek biedt uitkomst voor “arme” ouderen

Ouderen met weinig inkomen, maar wel met een woning met een behoorlijke overwaarde én geen mogelijkheid om die overwaarde te verzilveren. Oftewel ‘steenrijk, maar geldarm’. Daar lijkt nu verandering in gekomen. Met de Verzilverlening van de Stichting...

Lees meer ...