Nieuws

Nieuws

Hier vindt u het laatste nieuws van Honig en Honig.

Jaarlijks indexeren verzekeraars de verzekerde bedragen van de brandverzekeringen op basis van indexcijfers. Zij doen dit zodat het verzekerd bedrag aansluit bij prijsontwikkelingen in de markt. Dit zorgt voor een verhoging van het verzekerde bedrag van diverse brandverzekeringen die gebruik maken van deze index. Deze indexering wordt doorgevoerd per verlengingsdatum van een polis.
Stel dat u er helemaal klaar voor bent om van een heerlijke skivakantie in Italië te gaan genieten, maar op de piste niet wordt toegelaten. De kans bestaat dat u zelfs een boete krijgt en uw skipas wordt ingenomen! Dit kan gebeuren, op het moment dat u als bezoeker van een skipiste niet kan aantonen dat u verzekerd bent voor het aansprakelijkheidsrisico. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.
Ieder jaar staan veel Nederlanders voor de afweging: zal ik mijn eigen risico voor de zorgverzekering vrijwillig ophogen in ruil voor premiekorting of niet? Om een goede afweging te maken, is het belangrijk om de feiten te kennen.
Alle zorgpremies zijn sinds kort bekend. De premies voor een basisverzekering stijgen bij alle zorgverzekeraars.
UWV is per 1 oktober 2022 met de vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers gestart. In de meeste gevallen worden zij dan niet langer door een verzekeringsarts beoordeeld om te bepalen of ze in aanmerking komen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA). Het is één van de maatregelen die minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs heeft aangekondigd om iets te doen aan de achterstanden bij de sociaal-medische beoordelingen waar UWV mee kampt.
De leeftijd waarop Nederlanders recht hebben op AOW gaat in 2028 met drie maanden omhoog naar 67 jaar en drie maanden. Dat schrijft minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in een brief aan de Tweede Kamer. De automatische verhoging van de AOW-leeftijd volgt uit de levensverwachting die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht in 2028. Voor de jaren 2024 tot en met 2027 blijft de AOW-leeftijd op 67 jaar.
De Belastingdienst heeft een nieuwe uitgave van het 'Handboek Loonheffingen 2022' gepubliceerd.
Heeft u uw landbouwvoertuigen of werkmaterieel bij het RDW geregistreerd, maar nog geen WA-verzekeringen afgesloten? Dan bestaat er een kans dat u vanaf 1 januari 2023 een boete krijgt.
Ieder jaar wijzigt er iets in de vergoedingen vanuit de zorgverzekering. De overheid bepaalt de inhoud van de basisverzekering en de zorgverzekeraar stelt de aanvullende verzekering samen. We hebben de wijzigingen voor 2023 voor u op een rij gezet.
De zorgverzekering wordt duurder in 2023. De eerste premie die is bekendgemaakt, ligt € 10,00 per maand hoger dan in 2022. De zorgtoeslag stijgt mee waardoor de lagere inkomens er niet op achteruit gaan. Op Prinsjesdag werd al voorspeld dat de premies van de basisverzekering met ongeveer € 11,00 per maand zullen stijgen. Hierdoor wordt de totale zorgpremie in 2023 gemiddeld € 137,00 per maand. Vanaf 12 november 2022 zullen alle zorgverzekeraars hun definitieve premie bekend maken.
Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen)heeft in antwoord op eerder gestelde Kamervragen laten weten dat – gelet op de tijd die de Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer nodig hebben voor de wetsbehandeling – de invoeringsdatum voor de nieuwe pensioenregels van 1 januari 2023 niet meer realistisch is. Het volgende moment waarop nieuwe wetten van kracht kunnen worden is 1 juli 2023. De beoogde ingangsdatum van de Wet toekomst pensioenen wordt naar die datum bijgesteld. De werkgever die een nieuwe pensioenregeling wil afsluiten per 1 januari, moet zich baseren op de huidige wetgeving.
De Fiscale Oudedagsreserve (FOR) wordt per 2023 afgeschaft. Het was al eerder aangekondigd, maar op Prinsjesdag is dan echt het doek gevallen voor deze maatregel. Daarmee vervalt een mogelijkheid voor zzp’ers om fiscaal voordelig te sparen voor hun pensioen zónder het bedrag meteen apart te hoeven zetten. Maar wat betekent dat in de praktijk? En wat is het alternatief?
In de Prinsjesdagspecial 2022 vindt u je de belangrijkste maatregelen, wijzigingen en fiscale wetsvoorstellen. de Prinsjesdagspecial 2022 geeft handige tips, praktijk- en rekenvoorbeelden en een overzicht van alle relevante fiscale cijfers. Zo bent u weer helemaal up-to-date!
Kranten melden op basis van Haagse bronnen dat de zorgpremie het komende jaren flink omhoog gaat. De rekenpremie, die geldt als een richtlijn voor zorgverzekeraars, gaat omhoog naar 137 euro per maand.
In de Werkwijzer Poortwachter zijn diverse teksten door het UWV aangepast. Bijvoorbeeld over de re-integratie van werknemers met WSW-indicatie of beschut werk vanuit de Participatiewet. Ook is er een nieuwe versie van het addendum Poortwachter COVID-19.