Nieuws
Hier vindt u het laatste nieuws van Honig en Honig.
Het wordt moeilijker om een fatbike te verzekeren. Kingpolis (onderdeel van de Alpina Group) verzekerde dit type elektrische fietsen al niet; nu stoppen ook Unigarant (ANWB) en Univé ermee. Reden is het te hoge aantal diefstallen. Unigarant verzekert ook elektrische bakfietsen van het merk Urban Arrow niet meer, tenzij ze een track & trace-systeem bevatten. Centraal Beheer beraadt zich nog.
Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap: inbrekers slaan steeds vaker hun slag in schuren en garages. De eerste zes maanden van het jaar is er in Nederland al ruim 5.700 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen. Een toename van 8,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de provincies Groningen en Utrecht steeg het aantal inbraken zelfs met bijna één derde.
Bij het aanvragen van een offerte voor bijvoorbeeld een autoverzekering of een andere motorrijtuigenverzekering geven klanten zelf het aantal schadevrije jaren op. Uit cijfers van verzekeraars blijkt dat tot wel 50% van die opgaves onjuist is. Dat leidt vervolgens tot foutief opgemaakte polissen. Verzekeraars constateren fouten pas later, als zij een controle doen in Roy-data, het huidige systeem voor de registratie van schadevrije jaren. De achteraf gecorrigeerde polissen zorgen op dit moment voor verwarring bij klanten en extra werk voor verzekeraars. Tijd dus om de bestaande systematiek te verbeteren.
Heeft u zonnepanelen laten plaatsen maar weet u eigenlijk niet of die zijn verzekerd? U bent niet de enige. Een op de drie woningeigenaren twijfelt daarover. Ook weten ze vaak niet wat de verzekering precies dekt. Uit recent onderzoek onder duizend woningeigenaren blijkt dat een groot aantal woningeigenaren niet precies weet hoe het zit met de vergoeding van eventuele schade aan hun panelen. Ook weten zij vaak niet of in geval van schade ook de misgelopen opbrengst wordt vergoed.
Privacy van zieke werknemers vormt nog wel eens een uitdaging. Wat is de huidige stand van zaken rond privacy en verzuimbegeleiding? Ruim voordat de AVG van toepassing werd, publiceerde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op 21 april 2016 haar beleidsregels ‘De zieke werknemer’. Kort daarvoor had zij ook het zogenoemde ‘Abrona-rapport’ gepubliceerd.
De regering heeft samen met werknemers- en werkgeversorganisaties een pensioenakkoord gesloten. Onderdeel van dat akkoord is een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers. Het wetsvoorstel over het pensioenakkoord is in het voorjaar van 2024 klaar, verwacht de regering. Als de Tweede en Eerste Kamer het voorstel goedkeuren, wordt de wet ingevoerd.
Wij ontvangen regelmatig vragen over welke verzekeringen er afgesloten kunnen worden welk voertuig? Wij hebben een handig overzicht gemaakt gebaseerd op de Europese indeling per voertuigcategorie, gevolgd door de nationale voertuigsoort zoals deze staat geregistreerd in het kentekenregister. De nationale voertuigsoort is afgeleid van de Europese voertuigcategorie.
Heeft u medewerkers boven de AOW-leeftijd in dienst en worden zij ziek? Dan is de kans groot dat u vanaf 1 juli 2023 minder lang loon hoeft door te betalen aan hen. Op dit moment is de loondoorbetaling van zieke AOW’ers dertien weken. Wat betekent dit voor u? En welke regels gelden er nog meer voor AOW-gerechtigde medewerkers? U leest er meer over in dit artikel.
Op dinsdag 30 mei heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen (Wtp). Dit betekent dat de nieuwe pensioenwet ingaat op 1 juli 2023. Dan begint de transitiefase. In de wet is voorgeschreven dat die op 1 januari 2027 is afgerond. De minister heeft al aangekondigd pensioenuitvoerders een jaar extra te willen geven voor een zorgvuldige overgang. Na akkoord hebben de pensioenuitvoerders tot 1 januari 2028 de tijd. Op werkenaanonspensioen.nl vindt u informatie over de verschillende fases in de transitie, met daarbij handige stroomschema’s om de transitie (verder) vorm te geven. Via deze link vindt u de stemmingsuitslagen bij de ingediende moties.
Meer...
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de rekenregels gepubliceerd die gelden vanaf 1 juli 2023. In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon voor uitkeringsbedragen en grondslagen op het minimumniveau. Ook zijn eventuele beleidswijzigingen met betrekking tot deze uitkeringsbedragen opgenomen.
Het is al een tijd bekend dat de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) eraan komt. Begin april 2023 verstuurde minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de kamerbrief 'Voortgang uitwerking arbeidsmarktpakket' aan de Tweede Kamer. Hierin maakt ze meer bekend over de maatregelen van de toekomstige verplichte AOV. Wat zijn deze maatregelen en wat betekent dit voor u als ondernemer. Dat hebben wij voor u op een rijtje gezet.